Chceme-li uchovat jablka přes zimu tak, aby byla stále čerstvá, je potřeba vytvořit pro jejich skladování co nejlepší podmínky. Ideální je vzdušné, větrané, suché a chladné místo jako je například sklep, v horším případě i garáž. Pokud bydlíte v paneláku, můžete ke skladování sloužit i bedna na balkoně, kterou vyložíte ze všech stran polystyrenem.
Inspirujte se zkušenostmi našich předků
Jablka, ale i další ovoce a zeleninu skladovaly naši předkové ve sklepech, takzvaných krechtech. Zde bývala teplota okolo 5-10 stupňů nad nulou a sucho. Tyto podmínky zabraňovaly odpařování vody z ovoce a zeleniny.
Ovoce před uskladněním neomývejte
Jablka stačí pouze otřít vlhkým hadříkem a osušit. Omývání vodou vede k odstranění přirozeného povrchu, kterým se jablka brání proti hnilobě. Naopak jablkům prospívá vlhkost ve skladovacím prostoru, která zabraňuje vytrácení vody z jablek a následnému scvrkávání. Máte-li suchý sklep, umístěte na podlahu nádobu s vodou. Vlhkost by se měla pohybovat kolem 80-90% a teplota vzduchu od 1 do 5 stupňů nad nulou.
Další rady
Ideální jsou dřevěné či plastové přepravky s otvory na dně i po stranách. Jablka ukládejte jen v jedné vrstvě a vždy stopkami nahoru. Vždy pamatujte, že jablka rychle přjímají pachy z okolí. Proto je skladujte samostatně, ne blízko brambor, cibule, česneku a hlavně pozor na laky a ředidla.